Sjokolademousse på nøttebunn
Nøttebunn:
3 eggehviter
50 g sukker
100 g melis
100 malte hasselnøtter
140 g skollede hakkede mandler
Pisk egg og sukker til løs marengs. Vend i melis og hasselnøtter.Vend forsiktig inn mandler. Hell i passende form. Stekes på 165 grader i ca. 20 min
Sjokolademosse:
5 eggeplommer
50 g sukekr
1\2 dl vann
200 g sjokolade 70%
3 dl fløte
Rør egg, sukker og vann sammen. Settes i vannbad. Husk å røre jevnlig ellers så koagulerer blandingen. Hakk sjokolade og legg ivannbad.Pisk fløten.Egg og sjokolade blandes sammen. Ha fløten oppi sjokolademassen. Vendes forsiktig sammen.Hell blanding over i en form. Legg nøttebunn over med den seige siden ned.Fryses til stiv.
Glasur:
250 g 70% hakket sjokolade
2 dl fløte
Kok fløte lett opp. Tilsett sjokoladen. Vendes forsiktig. Ha i 1\2 dl kald fløte. Visp med stavmixer. Hell glasurern over sjokolademoussen. Del i skiver og pynt med
Lune kirsebær:
500 g frosne kirsebær
revet sitronskall
sitornsaft
sukker
Kok alt, og tilsette kirsebærene mot slutten. Legges rundt på serveringsfatet.
Kamskjell med syrlig sjy og blomkål
Blomkålpure:
1 blomkål
2 dl vann
2 dl melk
1 ts salt
Kutt blomkål i biter. Kokes med lokk sammen med det andre. Kjør blanding i foodprossor. Reduser ytterligere til ønsket tykkelse.
1-2 kamskjell pr. pers stekes lett i smør.
Syrlig sjy:
skjellkraft fra kamskjell
dobbelt så mye eplesaft som kamskjellkraft.
4 sjalottløk
1 eple
sitorsaft
50 g smør
gressløk
Kutt løk i skiver. Alt kokes inn til nesten ingenting! Hell sjyen og løk over en sil. Hell sjyen tilbake i gryte. Hakk eple i små biter. Legg bitene i sitronsaft i 20 min.Hell av saft.Stek eple i smør og sjy. Tilsett hakket gressløk motr slutten.Monter etter eget ønske. Gjerne med litt korianderblader som dekor.
Urtetrekt indrefilet med sjy og rotgrønnsaker
1 stk okse indrefilet
1 ts pepper pr 2 liter vann.
Timian, rosmarin
6 gulerøtter
3 persillerot
vann
salt
Fyll en gryte med vann. Legg oppi urter, rotgrønnsaker og pepper. Kokes i 15 min.Rens indrefillet for slinter\fett.Del den i tre, bind den opp med bomulstråd. Legg i gryte og skru ned varmen. Ca. 90 grader med lokkTa ut kjøttet etter 25 min. la hvile. Trekkes 10 min til. Montèr kjøttet gjerne med grønnsakene som ”bunn”, og skjær litt ost, parmesan for eksempel. som topping.
Rødvinssky:
50 g brunt sukker
2 dl rødvin
Smelt sukker, hell oppi rødvin og la det koke noen sekunder.Tilsett en øse med kraft fra indrefiletgryta.Kok ned til en seig masse.
Smågodt av klippfisk, jordskokk og kålrot
Kok kålrot i eplesaft.
Jordskokk vaskes godt, legges i gryte med litt olje, og stekes i ovn 230 grader i 30 min. Jordskokken skjæres opp i skiver, og pyntes med lodderogn og seterømme.
Ferdig bløtlagt klippfisk tilsettes rosmarin og olje som er støtt.
Legg klippfisk oppå kålrot. kan pyntes med paprika ketsjup.
Paprika ketsjup:
Ingredienser
6 ss sukker
litt sitronsaft
12 ss hvitvinseddikk
3 brente paprika
Smelt 6 ss sukker. Press i litt sitronsaft og varm opp til lys karamell. Hell i eddikk. Kokes til alt er løst opp. Tilsett paprika. Kjøles med stavmikser. La den hvile på svak varme til ketsjuptykkelse.
Biscotti
500 g mel
500 g sukker
skallet av 1 sitron. Kun det gule
1 ss vaniljesukker
1 ts bakepulver
600 g tørket frukt og nøtter
6 egg
Alt røres sammen til en deig. Tilsett frukten til slutt.Deles i 6 deler. Rull ut til pølser, klemmes flate. Stek på 180 grader i 20 min. Skjæres i tynne skiver. Legg på høykant. Stekes i 180 grader i 10 min
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar