Sider

11. juli 2009

Franske makroner



Makroner er en typisk fransk spesialitet som kommer i alle mulige farger og smaksvarianter. Man kan ikke ha vært i Frankrike uten å legge merke til dem og kanskje smake på noen...

Opprinnelig så hadde de ikke fyll, de ble satt to og to sammen mens de var varme. Senere har to typer fyll vært vanlig; smørkrem eller ganache (hakket sjokolade og kremfløte som er kokt til en tykk krem)
Jeg har lenge hatt lyst til å prøve å lage dem, og i dag tok jeg mot til meg og prøvde! Resultatet ser dere her. Var veldig fornøyd til å være det første forsøket :-) Neste gang skal jeg prøve ut noen andre smaker og farger. For flere idéer, sjekk ut min favoritt matblogger David Lebovitz som har samlet flere lenker om laging av Makroner.



Man kan lage margensbasen for makronene på to forskjellige måter:
1. Blande sukker/melis rett i eggehviten og piske det til stiv marengs eller
2. Lage Italiensk marengs; koke opp sukker med litt vann til en løs sirup for å så helle det i en tynn stråle i den stivpiskede eggehviten (man får da en litt seigere og blankere marengs).

Begge måtene skal visst funke like bra etter hva jeg har lest, den oppskriften jeg fulgte brukte metode nr. 2. Viktig at alle ingrediensene, både til makronene og fyllet, er romtemperatur!

Oppskrift:
120 g eggehvite
35 g sukker
150 g finmalte skåldede mandler
150 g melis

For sukkersirup:
150 g sukker
50 g vann

Fremgangsmåte:
Miks mandelmel og melis godt i en bolle, deretter sil deretter blandingen over i en ny bolle. for å få bort de største mandelbitene. Rør inn 60 g av eggehviten og bland det til en seig masse.
I en annen bolle; visp de siste 60 g eggehvite med 35 g sukker med ballongvisp til den blir helt "fluffy" og stiv.
Imens lager du sukkersirupen: kok sukker og vann i en liten kjele til 110 grader C (bruk gjerne et sukkertermometer).
Når eggehviten er helt stiv, heller du i den varme sirupen i en tynn stråle. Visp blandingen videre til den er helt kald.
Bland forsiktig marengsen med mandelmassen for hånd, litt om litt, og rør med en slikkepott til alt er blandet. Tilsett evt ønsket farge i blandingen (del røren i flere deler hvis du skal ha flere farger).
Fyll røren i en sprøytepose med stor tupp (nr. 5). Press ut i str. med en 20 kroning på et bakepapir. La stå i romtemperatur i 15-20 min!
Stekes på 150 grader på nederste rille i stekeovnen i 12-15 min. (Ovner kan være forskjellig, så prøv deg frem, med dette funket på min gamle ovn...) Når de er ferdige avkjøles dem på bakepapiret.
Fyll:
Du kan fylle dem med ditt favorittfyll. Jeg brukte en helt vanlig smørkrem til fyll:

100 g eggehvite
200 g sukker
300 g smør, romtemperatur
2 ts (eller etter smak) vanilje extract

Bland eggehvite og sukker forsiktig sammen i en bolle. Plasser deretter bollen (enklest med en metallbolle) over vannbad til lunkent, og rør forsiktig til sukkeret har løst seg opp. Fjern bollen og pisk til en "fluffy" og stiv marengs.
Tilsett smør, en skje av gangen mens det piskes. Det kan se ut som om blandingen skiller seg, men frykt ikke, og pisk videre, den vil samle seg! Pisk helt til den har en kremete konstistens. Tilsett vanilje exstract eller vaniljesukker.
Fyll makronene rett før servering (ikke fyll flere enn du tror kommer til å bli spist!) Ufylte makroner kan oppbevares i en lufttett boks i noen dager. Alternativt fryses i en lufttett boks, men når du tiner de er det viktig å ha lokket på så de ikke blir myke av kondensen. Fyllet holder seg i noen dager i romtemperatur.
LYKKE TIL!

6 kommentarer:

  1. Oi! Dette var skummelt, og jeg som skulle slutte å spise sukker! Men disse må nok prøves til dåpen til lillegull :)

    SvarSlett
  2. Hei, hvor lang holdbarhet har makronene? ;) Om de ikke blir fryst og er med fyll..

    SvarSlett
  3. Hei, makronene bør spises samme dag som de er fylt ellers kan de bli myke. Uten fyll er de holdbare opptil 1 uke i lufttett boks, ellers fine å fryse.

    SvarSlett
  4. 120 eggehviter??

    SvarSlett
  5. Hvordan vet man at sukkeret er 110 grader om man ikke har termometer?

    SvarSlett
  6. Disse makronene ser veldig fristende ut. Denne oppskriften må prøves ut. Flink du er Kaja. -Lille sis

    SvarSlett

Epicurious.com: New Recipes